EN

Μοσχαράκι στιφάδο (του γάμου)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
01/11/2017
Aπό τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαμάστας Μαλεβιζίου
 
Υλικά
- 1500γρ. µοσχαράκι
- 2 κιλά κρεµµυδάκια για στιφάδο (µικρά)
- 3 ώριµες ντοµάτες τριµµένες
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
- 2 φλυτζανάκια ελαιόλαδο
- Από 1 έως 3 ποτήρια νερό χλιαρό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μπαχαρικά (1 ξυλάκι κανέλλα, 2 φύλλα δάφνη, 1 κουταλάκι πιπέρι, 4 γαρύφαλλα & 3 µπαχαρικά ολόκληρα)
 
Εκτέλεση
Κόβουµε το κρέας σε µικρές µερίδες. Σε µια µεγάλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο µε δυο κρεµµύδια ψιλοκοµµένα και τοποθετούµε το κρέας να ροδοκοκκινίσει καλά και να σοταριστεί.
 
Σβήνουµε µε κρασί και περιµένουµε να βράσει 5 λεπτά. Όταν εξατµιστεί το οινόπνευµα προσθέτουµε ένα ποτήρι ζεστό νερό για να σιγοψηθεί. Εάν χρειαστεί να προσθέσουµε νερό.
 
Όταν έχει σχεδόν ψηθεί το κρέας, προσθέτουµε τα υπόλοιπα κρεµµύδια µε τα µπαχαρικά. Στην συνέχεια προσθέτουµε και τον ντοµατοχυµό, τη ζάχαρη και το αλάτι και σκεπάζουµε αφήνοντας να σιγοβράσει µέχρι να µαλακώσει καλά το µοσχάρι, και να δέσει η σάλτσα.
 
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουµε 1 κουταλιά του γλυκού ξύδι. Το αφήνουµε να βράσει 4 λεπτά µε ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα.
 
Κλείνοντας τη φωτιά σερβίρουµε µετά από µισή ώρα περίπου µε πατάτες τηγανιτές ή µε ρύζι πιλάφι ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
 
Ιστορικό
H συνταγή που σας παρουσιάσαµε, συνδέεται µε τα έθιµα της ∆αµάστας:
Η παράδοση ήταν και εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής των ∆αµαστιανών.
 
Οι ∆αµαστιανοί όπως και σε όλη την Κρήτη εφάρµοζαν στη ζωή τους την κρητική διατροφή. Απλά φαγητά, λιτά παρασκευασµένα, παραδοσιακά, µε πολλά λαχανικά, χόρτα, λάδι, όσπρια και λίγο κρέας. Σε σηµαντικές στιγµές όµως της ζωής τους, όπως ήταν ο γάµος επέλεγαν φαγητά που σπάνια µαγειρεύονταν στην καθηµερινότητα τους.
 
Ένα από αυτά τα φαγητά είναι το στιφάδο. Φαγητό φτιαγµένο µε µοσχαρίσιο κρέας που ήταν σπάνιο στη διατροφή του ∆αµαστιανού, ο οποίος κατανάλωνε κυρίως κρέατα αιγοπρόβεια, χοιρινό και πουλερικά, τα οποία εξέτρεφε ο ίδιος.
 
Ακόµα και σήµερα, σε παραδοσιακούς γάµους οι οποίοι τελούνται στη ∆αµάστα, ένα από τα επιλεγµένα φαγητά τα οποία προσφέρονται στους καλεσµένους είναι το στιφάδο.

Περισσότερα...

07/06/2023
Food Safety Tips
15/05/2023
Energy Balls - Littlehands_blw
13/04/2023
Αυγά Πασχαλινά με φυσικά χρώματα
12/10/2022
Σοκολατένια Muffin - Littlehands_blw
31/08/2022
Energy balls - The_coook
31/08/2022
Σουβλάκια Φρούτων & Λαχανικών - The_coook
01/07/2022
Μπρουσκέτες με τονοσαλάτα - The_coook

ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ 77088727000

 
© 2023 - Χαλκιαδάκης
Digital Marketing by Baked
×
Δες αν κέρδισες