Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σγουροκεφαλίου
Υλικά (για 1 κιλό µοσχαρίσιο κρέας)
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
- 1 κιλό αμπελόφυλλα της άλμης
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 τομάτες
- 1 φλιτζανάκι (μικρό του ελληνικού καφέ) ρύζι
- 1 ποτήρι λάδι, 1 ποτήρι νερό
- αλάτι, πιπέρι
- ζωμό μοσχαρίσιου κρέατος & νερό για το βράσιμο
- ντομάτες πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, ανθούς
Εκτέλεση
Κόβουµε το µοσχαρίσιο κρέας σε πολύ ψιλά κοµµάτια σαν χοντροκοµµένο κιµά. Αναµιγνύουµε όλα τα υλικά µαζί (κρέας, ρύζι, ξύσµα τοµάτας, ξύσµα κρεµµυδιού, λάδι, νερό, αλάτι, πιπέρι). Στη συνέχεια ανοίγουµε τα φύλλα και τοποθετούµε τη γέµιση στο κέντρο και τα τυλίγουµε. Τα τοποθετούµε σε κατσαρόλα (τσικάλι) και τα βράζουµε ρύχνοντας µέσα στη κατσαρόλα (τσικάλι) 1 ποτήρι ζωµό µοσχαρίσιου κρέατος και 2 ποτήρια νερό. Με το ίδιο υλικό µπορουµε να γεµίσουµε, ντοµάτες πιπεριές, κολοκύθια, µελιτζάνες, πατάτες, ανθούς.
Σερβίρουµε µε παραδοσιακό γιαούρτι.